Het ras

De Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle is een energieke en gezellige hond. Een echte vriend van de familie. Ze zijn speels, eigenwijs en heel vrolijk. Ze hebben een zacht karakter en houden van kinderen. De perfecte gezinshond, maar ook voor mensen zonder kinderen is het een ideale hond. De Australian Labradoodle kan niet buiten wonen in een hok! Het zijn echte gezelschapsdieren. Wel kunnen ze een paar uurtjes alleen blijven, maar niet te lang. Ze zijn goed trainbaar en willen graag dingen leren, ze pakken het snel op.

Kinderen en Labradoodles

Ook kinderen met psychische stoornissen zoals autisme en/of ADHD reageren ontzettend goed op een Australian Labradoodle. De hond voelt goed aan hoe een kind zich voelt en zal zich verantwoordelijk gedragen naar het kind toe. Voor het kind betekent een Australian Labradoodle een echt maatje die hem accepteert zoals hij is.

Maten van een Labradoodle

Er zijn 3 maten:
Miniatuur: 35-43 cm en ze zijn tussen de 7 en 13 kg
Medium: 43-53 cm en ze zijn tussen de 13 en 23 kg
Standaard: 53-63 cm en ze zijn tussen de 23 en 45 kg.
Er zijn heel veel soorten kleuren:

De vachten van een Labradoodle

Australian Labradoodles hebben geen ondervacht en kennen geen ruiperiode. Ze verliezen wel haar, dit dode haar kan door het borstelen verwijderd worden. Dit is te vergelijken met haarverlies zoals bij mensen.
Eens verliezen de honden hun vacht. Dit is tussen de 8 en 14 maanden. Ze verliezen dan hun puppyhaar. Dit dient eruit geborsteld te worden.
Er zijn 3 soorten vachten: De fleecevacht, de wolvacht en de curley fleece.

Geschiedenis van de Labradoodle

In de jaren 80 heeft Wally Cochran van de Australische hulphonden een Vereniging opgericht voor de allergievriendelijke hulphond. Dit om de hulpbehoevende mensen die een allergie hadden toch een hulphond aan te kunnen bieden.
Hij begon met het kruisen van een Poedel (allergievriendelijk vachttype en intelligentie) met een Labrador Retriever (zo veel mogelijk het naar de zin maken) en gaf de nieuwe ontstane hond de naam Labradoodle. Dit werk werd professioneel voorgezet door Tegan Park en Rutland Manor. Zij mengden er 4 andere rassen door (infusions) namelijk de:
· Engelse Cocker Spaniel
· Amerikaanse Cocker Spaniel
· Ierse Water Spaniel
· Curly Coated Retriever
Dit is heel zorgvuldig en weloverwogen gedaan om bepaalde eigenschappen en kenmerken eruit te fokken of juist erin te brengen. Zo ontstond de Australian Labradoodle die geen haar verliest en geen lichaams- of vachtgeur afgeef (dus geen hondenlucht of natte hondengeur) en in 98% van de gevallen geen allergische reactie geeft. De Australian Labradoodle is dus beslist heel anders dan zomaar een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Er is ruim 25 jaar selectie op vacht en karakter aan vooraf gegaan door deskundigen.

ALAEU

Wij zijn een toekomstige, kleinschalige fokker van de Australian Labradoodles in Noord-Brabant. Fokken op een verantwoorde manier vinden wij erg belangrijk en gezondheid en karakter staan dan ook voorop. We zijn aangesloten bij de ALAEU en fokken volgens hun strenge regels en code van ethiek. Al onze honden en nakomelingen worden bij de ALAEU geregistreerd. Voor fokhonden geldt, dat ze pas als fokhond gebruikt mogen worden als ze volledig zijn goedgekeurd en als het DNA-profiel is vastgelegd.
Wereldwijd worden alle Australian Labradoodle puppy’s binnen 18 maanden gesteriliseerd of gecastreerd. Dit gebeurt om de reden dat de ALAEU absoluut niet wil dat de Australian Labradoodle wordt doorgefokt met alle nadelige gevolgen. Onze puppy’s worden elke 2 weken ontwormd, ingeënt en gechipt met 6 weken en krijgen een Europees paspoort. Ze worden ingeschreven bij de ALAEU en krijgen een afstammingsbewijs mee. Verder zijn ze natuurlijk door de dierenarts goed bevonden en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van het gezin. Tevens zijn we in het bezit van het certificaat Besluit houders van dieren – honden en katten. Onze honden groeien op in huiselijke kring en krijgen alle liefde en aandacht die ze verdienen.